Anfora Creative

Dijital Medya İle Pandemi Sonrası Var Olmak

Dijital Medya pandemi sürecinin etkisiyle 3-4 yıllık yolu bir senede kat etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan etmesinin ardından koskocaman bir sene geçti. Zor günler yaşadık. Kendi sağlığımızı korumak için çeşitli yollar denedik. Tüketim alışkanlıklarımız değişti. Sosyal hayatımız değişti. İletişim şeklimiz değişti. Toplantılarımızı online ortamda yapmaya, insanlarla dijital mecralarda buluşmaya başladık ve buna da alıştık.

Şüphesiz ki pandemi sonrası dönemde de pandemi sürecinin bize kazandırdığı alışkanlıklar devam edecek ve insanlarla dijital medya üzerinden iletişim kurmaya devam edeceğiz. Ortaya çıkan bu yeni dijital dönemde de markaların varlıklarını sürdürmesi için bir an önce dijital dünyaya adım atması gerekecek.

Dijital Medya ile Pandemi Döneminde Ne Değişti?

İstatistikler gösteriyor ki bu dönemde dijital mecranın büyüme hızı %159 oldu. Markaların dijital yatırımları ortalama 3 kat büyüdü. Dijitalleşmede en başarılı sektörler tekstil, mobilya, gıda ve ev ürünleri olarak kayda geçti. Detaylı bilgiler için kaynak linki ziyaret edebilirsiniz.

Pandemi Sonrasında Hayatta Kalmak

Böylesine büyümenin olduğu bir sektörde oluşan yoğun rekabetin önüne geçmek gerekir. Bunun için markalar dijitalleşme adımlarını dijital reklam ajanslarıyla birlikte atmalı ve marka vizyonunu gerçekleştirmek için doğru stratejiler oluşturulmalıdır. (Bkz: Dijital ajanslar ne iş yapar?)

Bu dönemde dijital mecrada atılacak her adım, gelecek için markanın konumu garanti altına alacak. Böylelikle konvansiyonel medyanın günden güne güç kaybetmesiyle gelecekte karşılaşacağı hedef kitleye ulaşamama sorununu engellemiş olacaktır. Dijital pazarlamanın önemi de burada bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.

Dijital Medya Neden Daha Avantajlı?

Markalar açısından geleneksel medyada yer almak oldukça maliyetlidir ve ortaya konan bu büyük maliyetin markanın beklentilerini karşılaması gerekir. Geleneksel medyanın bir diğer sorunu da çeşitlilik gösteren hedef kitledir. Oysa markalar yatırımlarını potansiyel müşterilerine ulaşmak için yapmalıdır. Aksi halde istenilen kişiye gitmeyen bir mesaj marka için gereksiz masraf olacaktır.

Bir de üzerine pandemi döneminde güçlenen dijital medya düşünülürse birçok marka için dijital medya hem fiyat hem de verimlilik açısından daha doğru olacaktır.

Dijital platformlarda potansiyel müşterilere ulaşmak geleneksele nazaran daha kolaydır; çünkü kullanıcıların verilerinden hareketle hedefinize hiçbir engele takılmadan, doğrudan ulaşabilmek mümkündür ve böylelikle marka parasını daha verimli harcamış olacaktır. Bunun yanında dijital platformlarda iletişim çift yönlüdür ve potansiyel müşteriler geri dönüş sağlayıp markayla iletişime geçebilirler.

Dijital medya ölçülebilirlik açısından da geleneksel medyaya göre oldukça avantajlıdır. Dijital mecrada yapılan iletişim çalışmalarının etkisini saniye saniye takip etmek mümkündür. Hangi hedef kitle grubunun, saat kaçta, ne zaman ve ne kadar süreyle yaratılan iletişim çalışmasına maruz kaldığını verilerle görmek ve bu verileri bir sonraki iletişim çalışması için temel almak mümkündür.