Anfora Creative

Dijital Pazarlama ve E – Ticaret

E-ticaret özellikle pandemi ile birlikte ülkemizde çok önemli bir yere sahip olmuştur. 4.0 endüstrisi günümüz üreticilerini insansız üretime dönüştürmektedir. Pazarlama ve satış yöntemleri de hızlı bir şekilde dijital platformlara taşınmaktadır. Elbette gelişmiş ülkelerde, işletmelerin tüm üretim faaliyetleri çok büyük bir hızla yeni teknoloji makinelerle çalışmaya geçmiş olsalar da ülkemizde mevcut üretim hatlarındaki makinelerin değişimi veya geliştirilmesi aynı hızla gerçekleşememektedir. Bu nokta da pandemi ülkemiz için yeni teknolojilere geçişi hızlandırmaktadır. Başka bir açıdan pandeminin yarattığı kriz ise birçok işletmenin gelişimini de kötü yönde etkilemiştir.

Son dönemlerde yaşanan maddi krizlerden dolayı üretim hatları hızla değişemiyorsa, o zaman çok hızlı bir şekilde yazılımı, kurulumu ve kullanımı mümkün olan ve tüketicilerin değişen beklentileri ile yeni kuşak taleplerine kolayca karşılık veren dijital pazarlama ve e-ticaret sistemine geçmek ve işletmelerin pazarlama ve satış kanallarını güçlendirmek gerekmektedir. Global düzende işletmeler ve markalar, dijital dünyaya doğru geçiş sağlamaktadır. Bu pazardan uzak kalmak önemli müşteri kayıplarına veya küçülmelere neden olacaktır. Herkesin dijital bir alanda var olduğunu düşünürsek oradan ulaşabileceğiniz hedef kitleniz bulunduğunuz konumdan çok daha fazla olacaktır.

Dijital pazarlama; dijital kanalları kullanarak, bir ürüne, hizmete veya servise talep yaratabilen pazarlama yöntemlerinden biridir. Dijital pazarlama kanalları sayesinde hedefleyebileceğiniz çok büyük ve çeşitli kitleler bulunmaktadır. Böylelikle hangi kitleye hitap etmek isteyeceğinize siz karar verebilirsiniz. Günümüzde pazarlamanın büyük bir kısmı internet üzerinden yapılmaktadır. Ürünler, hizmetler ve servisler web sitelerinde konumlandırılmış ve satın alınmaya hazır bir şekilde müşterilere sunulmuş durumdadır.

Yeni bir e-ticaret sitesi açtığınızı düşünelim. İnternette sizi büyük bir kitle ve milyonlarca potansiyel müşteri bekliyor olacaktır. Hepimiz her gün internette dolaşıp, sosyal medyada zaman geçirip, online alışveriş yapıyoruz.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de %60, yani yaklaşık 50 milyon kişi internet kullanıyor. Türkiye istatistiklerine göre kullanıcılar günde ortalama 7-8 saatlerini bilgisayar başında, 4-5 saatlerini ise mobil cihazların başında geçiriyor. Mobil kullanıcıların yüzde 42’si ve bilgisayar kullanıcılarının yüzde 36’sı internet kullanırken satın almak istediği ürünler hakkında araştırmalar yapıyor, yorumları okuyorlar. Araştırma yapan kullanıcıların yüzde 43’ü online olarak istediklerini ürünleri satın alıyorlar.

Bu verilere baktığımızda bir mağaza açıp sadece o kesimde olan kişilere hitap etmektense, bir e-ticaret sitesi açıp büyük bir kitlenin olduğu yerde hizmet vermek cezbedici geliyor olabilir. Peki bu şekilde e-ticaret sitesi açtığınızda sizi neler bekliyor?

E-Ticaret sitenize daha fazla potansiyel müşteri çekmenizin birkaç yolu vardır. Genel olarak web sitenizi tanıtırken arama motoru optimizasyonu (SEO) yapabilirsiniz. Arama motorlarında veya sosyal medyada reklam verebilirsiniz. Online PR çalışmaları yapabilirsiniz ya da potansiyel müşterilerinize e-posta gönderebilirsiniz.

Bu yöntemlerin hepsini aynı anda kullanmak çok maliyetli gelebilir. Genellikle yeni açılan e-ticaret sitelerinin karşılayabileceği maliyetlerin üzerinde olur. Türkiye’den olan kullanıcıların yüzde 90’ının Google kullandığını düşünelim. Böylelikle e-ticarette en önemli nokta ürün satmak olduğu için başlangıç noktasında arama motorlarında reklam vermek sizin için doğru bir tercih olabilir. Google Adwords kullanmak yeni bir e-ticaret sitesinin satışlarını kısa sürede arttırabilirler.

Peki Google Adwords Nedir?

Google Adwords, Google’ın herkese sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. Bu reklamcılık hizmeti size dijital ortamlarda yardımcı olmaktadır. Google Adwords ile sadece sitenize tıklama aldığınızda ödeme yapıyor oluyorsunuz.

Google Adwords’te kullanabileceğiniz reklam tipleri şu şekildedir;

Arama Ağı Reklamları,

Görüntülü Reklamlar,

Video Reklamları,

Uygulama Reklamları’dır.

Bir sonraki yazımızda bu reklamların içeriklerine ve nasıl reklam verildiğine bakacağız.