Sosyal Medya Yönetiminde Kurumsal Dil
Sosyal medya yönetimi sırasında en önemli unsurlardan biri kurumsal dildir. Aynı zamanda kurumsal marka yönetimi de devreye girmiş oluyor. Çünkü müşterilerle iletişime geçerken kullandığınız dil çoğu zaman ürünlerinizden daha önde gelir. Sosyal medya yönetiminde kurumsal dil nasıl belirlenir kısmını size bu yazıyla aktarmak istiyorum.
Sosyal medya yönetiminde markanızın dilini belirlemeden önce araştırmalar yapmanız gerekir. Markanızın hitap ettiği kitlenin sosyal mecralarda hangi dili kullandığını bilmelisiniz. Hedef kitleniz nasıl konuşuyorsa siz de öyle konuşmalısınız. Sosyal medya yönetimi için belirlediğiniz kurumsal dil etkili ve akılda kalıcı olmalıdır. Takipçilerinizi veya kullanıcılarınızı doğru analiz etmelisiniz.
Markanızı ya da işletmenizi potansiyel takipçilerinize en doğru nasıl aktarıp onların dikkatini çekebilirsiniz? Hangi mesajları vermek istiyorsunuz ve bunları nasıl vermelisiniz? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını bulduktan sonra kullanacağınız dil zaten kendiliğinden oluşmaya başlayacaktır. Şunu da atlamamalıyız ki sosyal medya yönetimi kolay bir iş değildir. Başarılı analizler yapmalı ve bu analizler sonucunda çıkan verileri iyi anlamalısınız. Önemli olan sosyal medya hesapları açmak değil hesaplara ne kadar önem verip nasıl içerikler çıkardığınızdır.
Doğru bir sosyal medya yönetimi için çalışabileceğiniz ajanslar;
– Dijital Reklam Ajansları
– Sosyal Medya Ajansları
– Dijital Pazarlama Ajansları
Sosyal medya kullanımının asıl amacı kitlelerle “iletişim” kurmaktır. Sosyal medyayı geleneksel yöntemlerden ayıran şeylerden biri karşılıklı iletişime olanak sağlıyor olmasıdır. Eğer müşteriler ile karşılıklı iletişiminiz olamayacaksa sosyal medyada olmanızın da bir anlamı çok yoktur. Bu yüzden sosyal medya yönetimi oldukça değerlidir. Karşılıklı iletişiminizin ise müşterinin dilinde olması bu sebeple büyük önem taşıyor. Müşteri ile müşterinin dilinde konuşabildiğiniz sürece kendilerini size yakın görecektir. Böylelikle potansiyel müşterileriniz için de etkili olacaktır. Ayrıca müşterileriniz kendini size ne kadar yakın hissederse o kadar şikayetlerini ya da isteklerini size özelden bildirecektir.
Sosyal medyada kullandığınız dilin sade ve anlaşılır olmasını öneririm. Dilinizin tonu oldukça hiçbir kesim tarafından yanlış algılanmayacak biçimde olmalıdır. Müşterilerinize verdiğiniz hizmet ve ürünleri örneğin hediye ediyormuş gibi bir dil kullanmamalısınız. Belirleyeceğiniz dil mümkün olan en yalın ve sade kelimeleri içermeli ve imla kurallarına tamamen uymalıdır.
Sosyal medya yönetimindeki bir diğer konu hangi sosyal mecralarda olacağınızdır. Türkiye sosyal medya kullanımında en yüksek ülkelerin başlarında geliyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağların oldukça yoğun kullanıldığı Türkiye’de dünya genelinde de olduğu gibi Facebook önde geliyor. Burada karar vermeniz gereken siz hangi mecra ya da mecralarda olmalısınız. Markanız için en doğru sosyal mecralar hangisi ya da hangileri? Tüm sosyal mecralarda olmanıza gerek var mı?
Bunlara örneklerle bakarsak; örneğin Z kuşağının ilgisini çekecek ürünleriniz ya da hizmetleriniz varsa Facebook’ta hesabınızın olması size yüksek dönüşler getirmeyebilir. Öte yandan görsel ağırlıklı bir iş yapıyorsanız ve müşterilerinizin bu tasarımları ve içerikleri görmelerini istiyorsanız Twitter hesabınızın oluşu da beklediğiniz dönüşü getirmeyebilir. Tam da bu yüzden sosyal medya yönetimini profesyonel ajanslarla çalışmanız size değer kazandıracaktır. Seçeceğiniz ajansın tecrübelerine ve başarılarına kesinlikle göz atmalısınız. Anfora Creative için bkz. Başarı Hikayeleri
Sosyal medya yönetimi başlı başına büyük bir iştir. Sosyal medya yönetimi yaparken kurumsal dili doğru belirlemediğiniz sürece ideal dönüşler gelmeyecektir. Uzun bir yol olduğunu için araştırmalarınızı olabildiğince detaylandırmanızı öneririm.