Sosyal Medya Yönetiminde Rakip Analizinin Önemi
Sosyal medya yönetimi başlı başına zorlu bir görevdir. Şirketiniz/Markanız için kullanacağınız sosyal medya hesaplarınız her zaman aktif ve dikkat çekici olmalıdır. Hangi saatte hikaye ya da gönderi paylaşmanız gerektiği, paylaştıklarınızın neleri içermesi gerektiği ve kimlere hitap ettiğiniz oldukça önemlidir. Bunlara başlamadan önce yapmanız gereken çok daha önemli bir konu var rakiplerinizi analiz etmek, bu yazımızda sosyal medya yönetimi yaparken rakiplerinizi nasıl analiz edebileceğinizden söz edelim.
Sosyal medya yönetiminde rakip analizi yapmak demek rekabete girmek istediğiniz markaların sosyal medya kullanımını ve performans kriterlerini inceleyerek hazırlayabileceğiniz analiz çeşitidir. Öncelikle hangi sektördeyseniz rakip markalarınızı belirlemeniz gerekmektedir. Rakipleriniz neler yapmış, hangi sosyal mecralardalar, ne kadar takipçileri var ve etkileşim oranları neler?
Örneğin sizin sektörünüzdeki ürünler daha çok Youtube’da izleniyorsa rakiplerinizden daha farklı içerikler üretip Youtube’da kanal açmalısınız. Her zaman belirlediğiniz kitleniz ile iletişimde olmalısınız. Unutmayın sosyal medya yönetimi müşterilerinize en hızlı ve etkili ulaşabileceğiniz kanallardır. Onlarla mesajlaşırken, gönderilerinize alt metin yazarken her zaman karşılarında iletişime geçebilecekleri bir insan olduğu hissini kaybettirmemelisiniz.
Belirlediğiniz rakiplerinizin sosyal medya hesaplarındaki verilerinden bir analiz hazırlamak kolay bir iş değildir. Sosyal medya yönetiminde önemli olan verileri bulmak değil sonrasında onları analiz edebilmektir. Analiz ederken kullanacağınız araçlar ve analize bakış açınız çok değerlidir. Tarafsız bir şekilde bütün rakiplerinize özveri ile yaklaşmalısınız. Onları kötülemek ya da sadece eleştirmek için rakiplerinizin sosyal mecralarına bakarsanız esas görmeniz gereken kısmını kaçırabilirsiniz.
Örneğin rakiplerinizin Instagram’daki paylaşımları saat kaçta, hangi günlerde, neler paylaştıkları oldukça değerlidir. Sosyal medya yönetiminde paylaşım saatlerinin önemi için tıklayınız. Bunları incelerken bir diğer dikkat etmeniz gereken unsur kitleleriyle ne kadar iletişime geçtikleridir. Çünkü sık paylaşım yapmanız ya da eğlenceli içerik paylaşmanız her zaman kitlenize hitap etmeyebilir ve dönüşleriniz hep iyi olmayabilir. Özellikle yazdığınız alt metinlerde hiçbir kesimi kırmayacak yazılar olduğundan emin olmalısınız. Sosyal medya linçlenmeniz ve itibar kaybetmeniz için oldukça müsait bir yerdir.
Sosyal medya yönetimi yardımıyla rakiplerinizi takip ve analiz edebilmeniz için geliştirilmiş yapıları sayesinde rakiplerin dijital ortamlarda gerçekleştirdiği aktivitelerini çok daha kolay inceleyebilir ve bunlara karşılık yeni fikirler üretebilirsiniz. Sosyal medya yönetimi ile örneğin rakiplerinizin müşteri şikayetlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz ve onların yaptıkları hataları yapmayarak ya da rakiplerinizin kitlesine sağlayamadıklarını sağlayarak hedef kitlenize çekebilirsiniz.
Sosyal medya yönetiminde bir diğer önemli konu ise rakiplerinizin sosyal medya hesaplarındaki kullandıkları dildir. Kullanacağınız dil hedef kitlenizin sizi algılayışlarını ve bir kalıba koymalarını sağlayacağı için en başta belirlemelisiniz ve seçiminize sadık kalmalısınız. Bu noktada, rakiplerinizin kullandığı sosyal medya mecralarındaki dil ve kendilerini ifade etme şekilleri sizin geleceğiniz için de değerlidir.
Sosyal medya yönetiminde bu analiziniz size kendi sosyal medyadaki kurumsal dilinizi belirlemeniz konusunda da destek olacaktır. Kurumsal dil ile ilgili bir diğer dikkat edilmesi gereken faktör ise kullanacağınız her sosyal medya mecrasında aynı dil kullanılacak anlamına gelmeyebilir. Bir örnekle bakmak gerekirse genellikle firmalar LinkedIn’ı kendi prestijleri ve profesyonelliklerini göstermek istedikleri için kullanırlar. Mesela Instagram’da kullandığınız dili daha neşeli olarak düşünürsek, orada paylaştıklarınızı LinkedIn’da paylaşmanız komik olabilir.
İşin özü sosyal medya yönetimi profesyonelce yapılması gereken bir iştir ve bu işi uzmanlarına bırakmanızı tavsiye ederiz. Hem markanızın itibarı için hem de geleceği için. Artık herkesin dijital bir kimliği olduğunu unutmamalısınız.