Tasarım Ajansı
Tasarım ajansı söz konusu olduğunda genellikle akla ilk gelen web site tasarımlarıdır. Fakat tasarım ajansı bunlardan daha fazlasıdır. Tasarım denildiğinde akla gelen bir diğer alan ise sosyal medya içerikleridir. Tasarımı genel hatları ile incelediğimizde birçok alanın bir araya gelmesidir. Bir diğer ele alınması gereken başlık ise “her tasarım kreatif midir” olmalıdır. Bu konuda markaların beklentileri her zaman yaratıcı içerikler olmayabiliyor. Peki bu içerikler kime göre yaratıcı olmalıdır? Markanın talebi mi, ajansın bakış açısı mı yoksa pazarın ihtiyacı mı? Sanırım buna cevabımız hepsi olmalıdır. Çünkü burada günün sonunda görmezden gelemeyeceğimiz pazarın ihtiyaçları, ajansın tecrübeleri ve markanın memnuniyeti vardır.
Tasarım ajansı içerisinde;
– Web site tasarımları/içerikleri,
– Sosyal mecralardaki tasarımları,
– Geleneksel pazarlama,
– Katalog/Broşürleri,
– Dijital ve gelenekseldeki reklam çalışmaları,
– Marka pazarlama yöntemlerinde kullanılan tüm dijital ve basılı işlere kadar kapsayıcıdır.
Tasarım Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tasarım ajansı seçimi oldukça önemlidir. Özellikle daha önce hiçbir ajans tecrübeniz yok ve markanızın tasarım süreçleri için bir ajans ile çalışmayı düşünüyorsanız burası sizler için çok önemlidir.
Tasarım ajansı seçimi yapmadan önce belirlediğiniz ajansların referanslarına ve yaptığı işlere kesinlikle bakmanızı tavsiye ederiz. Bu noktada bu işleri nereden görebilirim diye düşünüyorsanız, web sitelerindeki başarı hikayelerine, referanslarının web site veya sosyal medya hesaplarına varsa kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları işlere bakmalısınız. Bunun yanında belirlediğiniz ajans ile görüşme talep etmelisiniz. Böylelikle ajans ile ilk tanışmayı gerçekleştirdiğinizde kendilerini tanıttıkları sunumu da yakından inceleme fırsatınız olacaktır. Bu ajanslar sizler için sizleri de analiz ettikleri bir sunumu hazırlıyor olacaklardır.
Tasarım ajansı seçerken dikkat etmeniz gereken bir sonraki aşama ise eğer varsa sizin sektörünüzde daha önceki çalıştıkları markalara bakmanızdır. Rakiplerinize sağladıkları katkıları incelediğinizde ajans işlerinden çok anlamasanız dahi onları nasıl temsil ettikleri sizlerde bir bakış açısı oluşturacaktır. Tüm bunları inceledikten sonra sizin ajanstan neler beklediğinizi ve ihtiyaçlarınızı doğru belirlemeniz gerekir. Bir ajans için en önemli şey markadan gelen briefin açık ve anlaşılır olmasıdır.
Tasarım ajansından yaratıcı içerikler mi istiyorsunuz ve bunları hangi mecralar için istiyorsunuz belirlemelisiniz. Bu isteklerinizin üzerine ajansınızdan gelen fikir ve önerileri de göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü sektörünüzü ne kadar iyi biliyor olursanız olun, ajansınızın tecrübelerini de atlamamalısınız. Burada önemli olan konu ortak payda da buluşup, hedef ve potansiyel kitlenizi arttırmak ve harekete geçirmektir.
Tasarım ajansı ile çalışıyorum fakat markam veya firmam istediğim ölçüde ilerleme kat etmedi veya büyümedi gibi söylemler için en başta markanız için ne istediğinizi doğru belirlemelisiniz. Çünkü ajansların birçok alanda hizmetleri mevcuttur fakat sizin istediğiniz ve sınırlarınızı belirlediğiniz ölçüde sizlere destek olacaklardır. Bu nokta da sadece tasarım ajansı ile çalışıp, marka yönetimi beklemek yanlış olacaktır. Bunun tam tersi senaryoyu düşündüğümüzde tasarım alanında ön planda olmayan fakat diğer yaptığı işlerde adını duyurmuş bir ajanstan tasarım veya yaratıcılık beklemek her iki taraf için de zaman, maddi ve manevi kayba yol açacaktır.